HOME | Tapas Recepten | Baskische Tapas | Paella | Ingredienten | Tapas Spanje | Tapas Belgie | Tapas Nederland | Links

Spaanse Sofrito Saus

Base de Sofrito - een geurige basis voor de Paella!

Wij hebben jaren paella gemaakt op basis van die speciale kruidenzakjes die je in Spanje in de supermarkt koopt en die je simpelweg aan de bouillon toevoegt voordat die bij de rijst gaat. Niets mis mee. Alles zit er in, ook de gele kleurstof, en we hebben jarenlang heerlijke paella gegeten.

Echter, de laatste paar jaar zijn we tijdens onze reizen door Spanje tot het besef gekomen dat de allerlekkerste Paellas die we voorgezet kregen eigenlijk helemaal niet zo knalgeel waren en nooit zo'n "mooie droge korrel" hadden als wat we thuis gewend waren... Dus zijn we op zoek gegaan naar het echte paella recept. Zonder zakje met kruiden, dus. En zodoende zijn we bij dit mooie Base de Sofrito recept terecht gekomen.

Je kunt deze sofrito vers maken in een afgepaste hoeveelheid voor één Paella, maar je kunt ook een grote hoeveelheid ineens aanmaken waarmee je meerdere paella's kunt maken - ideaal voor een restaurant! En behalve dat je met deze sofrito een echte paella kunt bereiden, kun je haar ook nog eens gebruiken als basis voor een aantal andere prachtige Spaanse gerechten.

Sofrito Recept: Sofrito Ingedienten; Sofrito Bereidingswijze;

Base de Sofrito voor een echte Spaanse paella. Base de Sofrito - Voor een echte Spaanse paella.

Base de Sofrito - Een Spaanse Basis Saus

In elk land heeft de keuken zijn eigen basis sauzen die vooraf gemaakt worden en die vervolgens bij de bereiding van een aantal gerechten gebruikt worden. In de Spaanse keuken heb je de Sofritos zoals de "Cebolla Confitada" en deze "Base de Sofrito".

Dit Base de Sofrito recept bestaat uit een mix van ui, knoflook en tomaat, en je maakt ze het best vooraf in een grotere hoeveelheid die je daarna opsplitst in porties voor toekomstig gebruik. Wij gaan hier uit van een kilo tomaten en een pond uien, en dat is genoeg om tien of twaalf keer een twee persoons paella mee te maken. (deze saus bestaat uit verse ingredienten en laat zich goed invriezen)

Je kunt natuurlijk ook een hele goede paella maken door dezelfde ingredienten ter plekke in de paella pan te fruiten, maar als je de Sofrito vooraf klaar hebt staan dan werk je veel sneller.


Spaanse Sofrito Ingredienten

Voor dit Spaanse Sofrito recept heb je de volgende ingredienten nodig:

500 gram
halve bol
1 kilo
200 ml
1 theelepel
1 theelepel
Ui *), gesnipperd;
Knoflook, geperst;
Rijpe tomaten **), ontveld, in blokjes;
Olijfolie, om te bakken, dus geen Virgen Extra;
Suiker;
Zeezout;


Opmerkingen:

*) Spaanse koks gebruiken graag de Cebolla Dulce Violeta de Figueres. Dit is een milde ui, hard, frisse smaak, iets zoetig, met een licht bittertje. We brengen ze wel eens mee van vakantie, maar als ze op zijn dan stappen we over op een mix van onze gewone gele uien en zoete witte uien.

**) In Spanje gebruikt men graag de Tomate de Pera, die veel op onze Roma tomaat lijkt. Wij hebben hier thuis met goede rijpe trostomaten ook lekkere resultaten geboekt. Wij raden u echter niet aan om van die fletse supermarkt tomaten te gebruiken, die waterballen hebben echt te weinig smaak.

Dit zijn Spaanse Tomate de Pera, ze lijken op Roma tomaten.Dit zijn Spaanse Tomate de Pera, ze lijken op Roma tomaten.

Onze Supporters:



Sofrito Bereidingswijze - Restaurant Stijl

De bereiding van deze geurige Spaanse Sofrito saus is vrij eenvoudig:

Maal de gesnipperde ui fijn met een staafmixer of blender tot je een gladde pap over hebt;

Laat boven een zacht vuur het eigen vocht uit de uienpap inkoken;

Base de Sofrito Stap 1 - Ui Malen en Inkoken. De uienpap in de pan.

Intussen voeg je de knoflook bij de olie, en maal met een staafmixer of blender tot je een gladde emulsie (knoflookdeeltjes in olie) over hebt;

Als het vocht uit de uienpap verdampt is (kijk uit dat het niet aan brandt) voeg je de knoflook emulsie toe, zet het vuur hoger, en laat het mengsel even goed fruiten;

Voeg tijdens het fruiten eventueel olie toe om te voorkomen dat het megsel aanbrandt;

Temper het vuur, voeg suiker en zout toe, blijf goed roeren;

Maal intussen de tomaten fijn met een staafmixer of blender tot je een gelijkmatige pap over hebt;

Voeg de tomaat toe, blijf roeren;

Base de Sofrito Stap 3 - Tomaat Toevoegen en Inkoken.

Laat de sofrito op laag vuur een uurtje indampen onder voortdurend roeren;

Als de sofrito lekker dik is haal je hem van het vuur en laat je de pan afkoelen;

Base de Sofrito Stap 4 - Ui, Knoflook en Tomaat zijn ingekookt. Sofrito: de Ui, Knoflook en Tomaat zijn Ingekookt.


¡Buen Provecho!

Als de saus afgekoeld is verdeel je hem over kleine porties die je in bakjes of als ijsklontjes in kunt vriezen voor toekomstig gebruik!





Klik op dit Padilla Padilla bord voor mooie tapas recepten

Ontdek de Mooiste Tapas Recepten:

Tapas Bonitas HOME



Gambas al Ajillo

Makkelijke Tapas van Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Makkelijke Tapas van Zalm, Ei en Mayonaise op Stokbrood

Mejillones a la Marinera

Paella de Mar y Montana

Cochifrito

Makkelijke Tapas van Dadels met Kaas en Spek

Patatas Bravas a la Javi

TAPASBARS EN RESTAURANTS