HOME | Tapas Recepten | Baskische Tapas | Paella | Ingredienten | Tapas Spanje | Tapas Belgie | Tapas Nederland | Links

TAPAS INGREDIENTEN

En Spaanse Culinaire Uitdrukkingen

Voor uw gemak hebben wij een verzameling aangelegd van Tapas ingredienten en algemene Spaanse ingredienten zoals wij ze tegenkomen bij het tapas maken en Spaans koken in het algemeen, met uitleg van Spaanse woorden en culinaire uitdrukkingen. Klik op de links voor meer uitleg en/of informatie.

Wij vragen uw begrip voor het feit dat deze lijst niet compleet is, en dat de vertalingen niet overal perfect kunnen zijn. Deze lijst zal worden aangepast en gecorrigeerd aan de hand van voortschrijdend inzicht...


Aceite:  Olie;

Aceite de Oliva:  Olijfolie;

Aceituna:  Olijf;

Aceituna Arbequina:  Olijf van het Arbequina ras (fruitig en geurig);

Ajillo:  Jonge Knoflook (verkleinwoord van Ajo);

Ajo:  Knoflook;

Albóndigas:  Gehaktballetjes (let op de klemtoon);

Alcachofa:  Artisjok;

Añadir:  Toevoegen;

Anchoas:  Ansjovis (vers, gebakken, in het zuur, of uit blik);

Arroz:  Rijst;

Arroz Bahia:  Rijst soort (Valencia, zeer geschikt voor paella);

Arroz Bomba:  Rijst soort (Valencia/Calasparra, de beste rijst voor paella!);

Arroz Calasparra:  Balillax x Sollana rijst uit de Calasparra regio, is zeer geschikt voor paella;

Arroz Fonsa:  Rijst soort (Valencia, zeer geschikt voor paella);

Arroz Gleva:  Rijst soort (Valencia, zeer geschikt voor paella);

Arroz de Grano Largo:  Rijst met grote korrel (geschikt voor salades);

Arroz Integral:  Volkoren Rijst;

Arroz Salvaje:  Wilde Rijst;

Arroz Senia:  Rijst soort (Valencia, zeer geschikt voor paella);

Arroz Sollana:  Rijst soort uit de Calasparra regio, wordt ook wel aangeduid als Arroz Calasparra, is zeer geschikt voor paella;

Atun Blanco:  Witte Tonijn (Albacore tonijn, Bonito del Norte, Thunnus Alalunga);

Atun Claro:  Blanke Tonijn (Geelvin tonijn, Thunnus Albacares);

Azafran:  Saffraan;

Bacalao:  Gezouten Kabeljauw;

Banderilla:  Zuurgoed aan een stokje (bijv. olijf, ansjovis, etc.);


Barra:  Stokbrood;

Berenjena:  Aubergine, eierplant;

Bistec, Bistec de Carne de Vaca:  Biefstuk;

Bonito del Norte:  Witte Tonijn (Albacore tonijn, Atun Blanco, Thunnus Alalunga)

Boquerones:  Ansjovis (vers, gebakken, of in het zuur);

Buey:  Os;

Caballa:  Makreel;

Cacahuete:  Pinda, aardnoot;

Calabacin:  Courgette, zucchini;

Calasparra:  Rijstgebied in de provincie Murcia met een officiele Denominacion de Origen (D.O.);

Caldo:  Bouillon, soep;

Caldo de Pescado:  Visbouillon;

Caldo de Pollo:  Kippenbouillon;

Caldo de Res:  Runderbouillon;

Caldo de Verduras:  Groentenbouillon;

Calentar:  Verhitten;

Cangrejo de Rio:  Rivierkreeft (engels: Crayfish);

Carne:  Vlees;

Carne Blanca:  Wit vlees (bijv. kip, kalkoen);

Carne de Caza:  Wild;

Carne de Cerdo:  Varkensvlees;

Carne de Conejo:  Konijnenvlees;

Carne Fresca:  Rauw vlees;

Carne Magra:  Mager vlees;

Carne Molida:  Gemalen vlees, gehakt;

Carne Picada:  Fijn gehakt vlees, gehakt;

Carne de Res:  Rundvlees;

Carne Roja:  Rood vlees;

Carne de Ternera:  Kalfsvlees;

Carne de Vaca:  Rundvlees;

Carne de Vacuno:  Rundvlees;

Cazuela:  Schotel, schaal (soms ook een pan);

Cazuela de Barro:  Schotel of schaal van aardewerk;

Cazuela de Hierro:  Gietijzeren schotel, schaal of pan;

Cebolla:  Ui;

Cebolla Dulce:  Zoete ui;

Cebolla Pequeña:  Kleine ui;

Cerdo:  Varkensvlees;

Champiñones:  Champignons (witte of bruine);

Chorizo:  Spaanse Varkensworst met veel rode Paprika;

Chuleta de Cerdo:  Varkenskotelet;

Chuleta de Buey:  Runderkotelet;

Chuleton de Buey:  Grote runderkotelet;

Chuletillas de Cerdo:  Varkenskoteletjes;

Cigala:  Langoustine (Nephrops Norvegicus), grootte van 10cm tot tegen de 25cm, met lange slanke scharen;

Cocción:  Het kookproces (bijv. door koken, grillen, etc.);

Cocer:  Koken;

Cococha (Baskisch: "Kokotxa"):  Vlezige delen van de kaak van Heek of Kabeljauw, wordt beschouwd als lekkernij;

Codorniz, Codornices:  Kwartel, kwartels;

Col:  Kool;

Coliflor:  Bloemkool;

Costillas de Cerdo:  Spareribs, varkenskoteletjes met bot (pork chops);

Hoja de Col:  Koolblad;

Colar:  Zeven, uitlekken;

Condimentar:  Het kruiden (met kruiden, specerijen, etc.);

Conejo:  Konijn;

Conejo de Campo:  Wild Konijn;

Conejo de Caza:  In het wild gevangen Konijn (caza = jacht);

Conejo de Corral:  Tam Konijn (corral = kooi);

Croquetas:  Croquetten, kroketten;

Cuchara:  Lepel;

Cucharada:  Eetlepel (maat eenheid - 15 cc );

Cucharadita:  Theelepel (maat eenheid - 5 cc );

Dorar:  Bruinen (door bakken of frituren);

Encurtidos:  Zuurgoed zoals olijven, pepertjes, uitjes, etc.;

Entrecot de Vaca:  Entrecote (sirloin);

Entrecot de Vaca a la Brasa:  Op houtskool gegrillde runder entrecot;

Entrecot de Vaca a la Parilla:  Gegrillde runder entrecot;

Escurridor:  Vergiet;

Espinaces:  Spinazie;

Estofado:  Stoofpot (met deksel dicht, in tegenstelling tot "Guiso");

Fresca:  Vers, rauw, koud;

Fuego:  Vuur;

Fuego Lento:  Laag vuur;

Fuente:  Diepe schaal;

Gallina:  Hen;

Garbanzos:  Kikkererwten;

Foto van Garbanzos op de Markt in Spanje. Cacahuetes, Pistachos, Garbanzos, Pinya...

Garrofones:  Grote witte bonen uit Valencia;

Gildas:  Zuurgoed aan een stokje (bijv. olijf, ansjovis, etc.);

Guindillas:  Spaanse pepers (chili pepers);

Guisantes:  Erwten;

Guisado:  Sommige guisos worden een guisado genoemd, bijvoorbeeld een guiso die bestaat uit een mix van aardappelen, groenten, vlees, gevogelte en/of vis;

Guiso:  Langzame stoofpot met open deksel zodat vocht kan verdampen en de saus indikt;

Harina:  Bloem, meel;

Hervir:  Koken (van water, of in water);

Horno:  Oven;

Huevo:  Ei;

Huevos Rellenos:  Gevulde eieren;

Huevos Revueltos:  Roerei;

Jamon:  Ham (van de achterpoot/bil);

Jamon Iberico:  Iberische ham, "Pata Negra";

Jibia:  Zeekat, soort inktvis (ook genaamd "sepia";

Judias:  Bonen (benaming voor groene bonen);

Judias Verdes:  Groene bonen (sperciebonen);

Kokotxa:  Baskisch voor "Cococha": Vlezige delen van de kaak van Heek of Kabeljauw, wordt beschouwd als lekkernij;

Liebre:  Haas;

Limon o Lima?:  Citroen of Limoen?

Lomo:  Lende, entrecote;

Lomo de Cerdo:  Varkenslende;

Lomo de Cerdo Asado:  Geroosterde varkenscarbonade (uit de rug);

Lomo de Liebre:  Hazenrug;

Lomo de Vaca:  Entrecote (sirloin);

Lomo de Ternera:  Kalfs entrecote;

Manojo:  Bos, bosje (bijv. "un manojo de perejil");

Manteca:  Vet, reuzel;

Manteca de Cerdo:  Spekvet;

Mantequilla:  Boter, roomboter;

Merluza:  Heek (schelvisachtige zoutwater vis);

Mero:  Zaagbaars, tandbaars (Epinephelus Marginatus);

Mezclar:  Mixen, mengen, roeren;

Mojar:  nat maken, onder water zetten;

Navajas:  Scheermessen (lange, mesvormige schelpen);

Oli d'Oliva:  Olijfolie (Catalaans);

Oliva:  Olijf;

Paella:  Spaans rijst gerecht;

Paella:  Platte ondiepe pan, met 2 oren, waar je paella in maakt;

Paellera:  Platte ondiepe pan, met 2 oren, waar je paella in maakt;

Paleta:  Schouder;

Paleta de Iberica:  Schouderham van het Iberico varken;

Pan:  Brood

Panceta:  Spek, bacon;

Panceta Cruda:  Rauw spek;

Papa:  Aardappel (Zuid Amerika, in Spanje: Patata);

Pata Negra:  Iberische ham, "Pata Negra";

Patata:  Aardappel (komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika en wordt daar "Papa" genoemd. Uit eerbied tegenover de heilige vader uit Rome is in het destijds streng katholieke Spanje de naam Papa snel omgedoopt naar "Patata". Niet te verwarren met de "Batata" - de zoete aardappel...);

Parilla:  Grill, rooster;

Perejil:  Peterselie;

Pescado:  Vis;

Pimenton:  Paprika Poeder (gemalen Pimiento);

Pimienta:  Peperkorrels, heel of gemalen (zwart, wit, groen, rood, Jamaica [piment], Sechuan, etc.);

Pimiento:  Peper of Paprika (in elke kleur, vorm of smaak);

Pimientos del Piquillo:  Piquillo pepertjes (smaken als Paprika);

Pimientos de Padrón:  Kleine dikke groene pepertjes met een milde smaak - een enkele hete bliksem uitgezonderd; Zijn het lekkerst als u ze even opbakt in wat olijfolie, en vervolgens met wat zout serveert;

Piña, Pinya:  Ananas;

Piñones:  Pijnboompitten;

Pinchos de Encurtidos:  Zuurgoed aan een stokje (bijv. olijf, ansjovis, etc.);

Pinta:  Pint (maat eenheid - 2 koppen (tazas) / 480cc);

Piparras:  Lange groene pepers uit Baskenland;

Pistacho:  Pistache;

Pizca:  beetje, snufje, scheutje, kleine hoeveelheid;

Pollo:  Kip;

Pollo Tierno:  Verse malse kip;

Queso:  Kaas;

Queso Rallado:  Geraspte kaas;

Rabil:  Blanke Tonijn (Geelvin tonijn, Thunnus Albacares);

Rape:  Zeeduivel (Lophius Budegasa);

Rehojar:  Aanbraden;

Reposar:  Rusten;

Res:  Rund, rundvlees;

Rollo:  Deegroller;

Romero:  Rozemarijn;

Salar:  Zouten, zout toevoegen;

Salchicha:  Verse worst (meestal dunne uitvoering);

Sarten:  Braadpan, koekenpan;

Sarten Honda:  Braadpan, diep model;

Sepia:  Zeekat, inktvis soort (komt o.a. voor in de Noordzee);

Servir:  Serveren;

Setas:  Paddenstoelen;

Sofreir:  Fruiten;

Sofrito:  Mengsel van ui, knoflook en tomaat, gefruit in olie; Wordt vaak gebruikt - vers of uit de diepvries - bij de bereiding van Paella's en andere hartige gerechten;

Solomillo:  Haas, biefstuk van de haas;

Solomillo de Cerdo:  Varkenshaasje;

Solomillo de Vaca:  Runderhaas;

Solomillo de Ternera:  Kalfshaas;

Sopa:  Soep;

Taza:  Kop (maat eenheid - 16 Eetlepels / 240cc );

Tenacilla:  (Vlees)tang;

Ternera, Ternero:  Kalf;

Tirabeques:  Peultjes;

Tomate:  Tomaat;

Tomillo:  Thijm;

Triturado:  Geperst, gehakseld, gemalen;

Triturador:  Pers, maler, molen, hakselaar;

Triturador de Ajo:  Knoflookpers;

Triturar:  Persen, hakselen, malen;

Vaca:  Koe;

Vacuno:  Rund;

Ventresca:  Het haasje van de vis (bevindt zich net achter de kop);

Verduras:  Groenten

Zanahoria:  Wortel, peen;


Wij hopen dat u de door u gezochte informatie in onze lijst gevonden heeft en wensen u veel plezier bij het tapas maken en Spaans koken!





Klik op dit Padilla Padilla bord voor mooie tapas recepten

Ontdek de Mooiste Tapas Recepten:

Tapas Bonitas HOME



Gambas al Ajillo

Makkelijke Tapas van Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Makkelijke Tapas van Zalm, Ei en Mayonaise op Stokbrood

Mejillones a la Marinera

Paella de Mar y Montana

Cochifrito

Makkelijke Tapas van Dadels met Kaas en Spek

Patatas Bravas a la Javi

TAPASBARS EN RESTAURANTS