HOME | Tapas Recepten | Baskische Tapas | Paella | Ingredienten | Tapas Spanje | Tapas Belgie | Tapas Nederland | Links

Tonijn: Bonito del Norte en Rabil

Spaanse Tapas Ingredienten

Het malse en smakelijke vlees van de tonijn is erg populair in tapas bars in heel Spanje. In de Spaanse supermarkten zijn drie soorten van deze prachtige vis in blik te koop: de "Bonito del Norte" of "Albacore Tonijn" (ook genaamd "Atun Blanco"), de "Rabil" of "Geelvin Tonijn" (ook genaamd "Atun Claro"), en de gewone "Atun".

"Atun Blanco"       ("Bonito del Norte" of "Albacore Tonijn");

"Atun Claro"         ("Rabil", "Yellowfin Tonijn" of "Geelvin Tonijn");

"Gewone" Atun     (Andere soorten tonijn);

Atun Claro - Yellowfin Tonijn in Blik Atun Claro - Yellowfin Tonijn in Blik



Bonito del Norte - Atun Blanco (Albacore Tonijn)

Van de drie hier boven genoemde soorten tonijn is de Bonito del Norte (Thunnus Alalunga) de kleinste vis, maar is wel de hoogste kwaliteit, met stevig en smakelijk vlees.

De Bonito del Norte kennen wij als de Albacore Tonijn. Omdat het vlees zo mooi wit is wordt de Bonito del Norte ook wel "Atun Blanco" genoemd, wat witte tonijn betekent. In de Spaanse supermarkt vind je de Albacore Tonijn in blik van aardig wat verschillende merken, zowel in de gewone kwaliteit als in de superieure "Ventresca" kwaliteit.




Rabil - Atun Claro (Geelvin Tonijn)

De Rabil of Atun Claro (Thunnus Albacares) kennen wij als de Yellowfin Tonijn oftewel de Geelvin Tonijn. Het is een trekvis die voornamelijk in tropische wateren gevangen wordt. Het vlees is licht roze tot blank van kleur, vandaar de naam Atun Claro.

In de conserven industrie is de Geelvin Tonijn wereldwijd de meest verwerkte tonijnsoort. In de Spaanse supermarkt vind je de Yellowfin Tonijn in blik van behoorlijk wat verschillende merken, zowel in de gewone kwaliteit als in de superieure "Ventresca" kwaliteit.

Atun Claro - Geelvin Tonijn in Blik Atun Claro (Thunnus Albacares) - Geelvin Tonijn in Blik




Andere Soorten Tonijn...

Wereldwijd zijn er ongeveer vijftig verschillende soorten tonijn, en die kunnen zowat allemaal in blik aangeboden worden in de Spaanse winkel of in een winkel bij u in de buurt.

Bijvoorbeeld de Blauwvin Tonijn, in het Spaans genaamd "Atun Rojo" of "Atun Cimarron". Of de Skipjack, in het Spaans "Bonito de Altura", "Atun Listado", of gewoon "Listado".

In Spanje hebben de mensen in de loop der tijd een voorkeur ontwikkelt voor Atun Blanco en Atun Claro in blik, dus het is waarschijnlijk een veilige aanname om te veronderstellen dat deze twee soorten tonijn met hun licht gekleurde vlees van superieure kwaliteit zijn - in ieder geval om in te blikken.

Dat wil echter niet zeggen dat andere soorten tonijn voor tapas niet geschikt zouden zijn. Integendeel, als je in je lokale winkel of supermarkt geen Atun Blanco of Atun Claro kunt vinden, pak dan gewoon die soort tonijn die wel beschikbaar is!




Ventresca - Het Haasje van de Vis!

De Ventresca is de haas van de vis. Het is een spier die binnen in het lijf net achter de kop zit, en het is het meest malse, sappigste en smakelijkste deel van de vis.

Vertrouwen is goed maar controle is beter: koop een makreel, neem een scherp mes, en doe de test!   Ik vond het zelf een mooi leermoment...

Ventresca de Atun Claro in Blik Ventresca de Atun Claro - Het Haasje van de Tonijn!



Tonijn in Blik?

De tonijn is een schitterende vis.

Deze website gaat over Spaanse tapas en de cultuur die daar bij hoort. En tonijn uit blik is daar een onlosmakelijk onderdeel van.

Dat neemt niet weg dat wij een kanttekening willen zetten bij tonijn uit blik. Wij willen namelijk iedereen aanmoedigen om als het even kan alleen tonijn te kopen die door middel van duurzame methodes gevangen is.

Let daarbij vooral op een internationaal en onafhankelijk keurmerk dat garant staat voor een goed beheerde en duurzame visserij, zoals het keurmerk van "Friend of the Sea" of van het "Marine Stewardship Council (MSC)".




Tonijn Tapas Suggesties:

Baskische pintxo van tonijn met ui en ansjovis op stokbrood. Baskische Pintxos: Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Baskische Pintxo van Piquillo Pepertjes gevuld met Albacore Tonijn Salade op Stokbrood Baskische Pintxos: Piquillo Pepertjes met Tonijn Salade op Stokbrood





Klik op dit Padilla Padilla bord voor mooie tapas recepten

Ontdek de Mooiste Tapas Recepten:

Tapas Bonitas HOME



Gambas al Ajillo

Makkelijke Tapas van Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Makkelijke Tapas van Zalm, Ei en Mayonaise op Stokbrood

Mejillones a la Marinera

Paella de Mar y Montana

Cochifrito

Makkelijke Tapas van Dadels met Kaas en Spek

Patatas Bravas a la Javi

TAPASBARS EN RESTAURANTS