HOME | Tapas Recepten | Baskische Tapas | Paella | Ingredienten | Tapas Spanje | Tapas Belgie | Tapas Nederland | Links

Spaanse Rijst

Niet elke Spaanse Rijst is Paella Rijst...

Voor uw gemak hebben wij een verzameling aangelegd van Tapas ingredienten met uitleg van Spaanse woorden en uitdrukkingen. Op deze pagina hebben we voor u wat info verzameld over de Spaanse rijstsoorten, de Arroces Españoles, die we in de Spaanse keuken tegenkomen voor gebruik in de diverse Paellas, Salteados, Guisados en Caldosos.

Spaanse rijst: CalasparraValenciaAbsorptievermogenVerkrijgbaarheid;

Hoezo, Spaanse Rijst?

Rijst is een belangrijke factor in de Spaanse keuken en in de Spaanse cultuur. Zó belangrijk zelfs dat er in Spanje twee gebieden zijn met een Denominación de Origen, een garantie voor kwaliteit.

• Calasparra D.O.; en

• Valencia D.O.;


Calasparra Rijst

Calasparra is een stad gelegen in een bergachtig gebied in de provincie Murcia. Doordat hier een aantal rivieren samenvloeien is er geen tekort aan water, en er wordt dan ook al sinds de 14e eeuw rijst verbouwd op de "arrozales" langs de rivier Rio Segura.

Het areaal is vrij klein, en qua productie stelt de Calasparra regio niet echt veel voor, maar de rijst die er geproduceerd wordt is van veruit superieure kwaliteit, met een ongekend absorptie vermogen.

De soorten rijst die momenteel in de Calasparra regio geproduceerd worden zijn:

• Arroz Balillax x Sollana of Arroz Sollana  (zeer geschikt voor paella);

• Arroz Bomba  (de allerbeste rijst voor paella!);

De Arroz Balillax x Sollana wordt ook wel aangeduid als Arroz Sollana, of simpelweg Arroz Calasparra.
Valenciaanse Rijst

Het binnenland van de provincie Valencia staat bekend als de bakermat van de paella. In de 8e eeuw zijn de Moren hier met de verbouw van rijst begonnen, een korte dikke soort met een hoog absorptievermogen die zich goed leent voor risottos en paellas.

De soorten rijst die momenteel in de provincie Valencia geproduceerd wordt zijn onder andere:

• Arroz Fonsa  (zeer geschikt voor paella);

• Arroz Gleva  (zeer geschikt voor paella);

• Arroz Bahia  (zeer geschikt voor paella);

• Arroz Senia  (zeer geschikt voor paella);

• Arroz Bomba  (de beste rijst voor paella!);

De Arroz Bahia en Arroz Senia verschillen van grootte maar lijken qua smaak, textuur en kook eigenschappen erg veel op elkaar. Hetzelfde geldt voor Arroz Fonsa en Arroz Gleva.

Als je op een verpakking van paella rijst "Arroz de Valencia" ziet staan dan gaat het vrijwel zeker om Fonsa, Gleva, Senia of Bahia. Als er namelijk de superieure Arroz Bomba in zou zitten, dan zou dat zeker op het pak vermeld staan.

Absorptievermogen van Spaanse Rijst

Bij de bereiding van rijstgerechten is het belangrijk om te weten hoeveel vocht er bij moet. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de verschillende rijst soorten die voor de paella aanbevolen worden, dus het is wel een beetje uitkijken geblazen...

Om u wat meer houvast te geven volgt hier onder een tabel met globale gewicht factoren en kooktijden voor de belangrijkste rijst soorten. Wij raden u aan om de aanwijzingen op de verpakking - zo die er zijn - te volgen.

Wij raden u ook aan om na de 1e keer met een bepaalde rijst gekookt te hebben het resultaat te evalueren en voor de volgende keer eventuele aanpassingen te noteren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat door uw manier van koken extra water verdampt is waardoor de rijst uiteindelijk wat droger uitvalt dan wenselijk is. Bij de volgende kunt u dit dan corrigeren en zodiende naar een perfect resultaat toewerken.

In het kort:

Soort Rijst

Gewicht Factor *)

Kooktijd

Arroz Bomba de Calasparra

4.5 - 5.0

18 min.

Arroz Calasparra

3.0 - 3.5

20 min.

Arroz Balillax x Sollana

idem

idem

Arroz Sollana

idem

idem

Arroz Bomba de Valencia

3.0 - 3.5

16 min.

Arroz de Valencia

2.2 - 3.0

16 min.

Arroz Bahia

idem

idem

Arroz Senia

idem

idem

Arroz Fonsa

2.5 - 3.0

18 min.

Arroz Gleva

idem

idem

*) Voor de absolute duidelijkheid, onder "Gewicht Factor" verstaan we de verhouding tussen het gewicht van het water of bouillon en het gewicht van de droge rijst.

Nogmaals, bovenstaande is slechts een leidraad, en bevat geen garantie. Natuurlijk gaat het lukken, en er is geen enkele reden om negatief te zijn, maar het is gewoonweg zo dat wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele mislukkingen in uw keuken... (wij kennen het gevoel, uit eigen ervaring... ;o)

Bovenstaande tabel kan elk moment aangepast worden op basis van voortschrijdend inzicht, en wij raden u van harte aan om altijd de aanwijzingen op de verpakking - zo die er zijn - te blijven volgen en vervolgens gebruik te maken van uw eigen ervaringen.


Spaanse Rijst Kopen in Belgie en Nederland

Paella rijst is helaas in Belgie en Nederland niet algemeen verkrijgbaar. Er is kennelijk niet genoeg vraag naar. Veel Belgen en Nederlanders eten wel rijst, maar wagen zich niet aan een paella. Althans, nog niet. Dit zal namelijk met het populairder worden van Tapas Bonitas spoedig veranderen! ;o)

Met de rijst recepten van Tapas Bonitas wordt het immers vrij eenvoudig om een echte Spaanse paella bij u thuis in de koekenpan te maken. Die koekenpan heeft u al. Vlees, groenten en kruiden zijn overal te koop. En hier onder vind u informatie waar u de echte paella rijst kunt kopen:foto van Shagai paella rijst.

Shagai Paella Rijst (Bahia)

• Kochten wij bij de Sligro.
(Sligro is een groothandel voor de horeca met 45 vestigingen in Nederland. U kent vast wel iemand met een pasje?)

• Hebben wij goede paella mee gemaakt, waarbij we een absorptiefactor 3.0 toegepast hebben (1 liter bouillon op 330 gram droge rijst)


foto van Tosya Pirinc paella rijst.

Tosya Pirinc Paella Rijst

• Kochten wij bij een Turkse toko in Utrecht.


• Hebben wij goede paella mee gemaakt, waarbij we een absorptiefactor 2.5 toegepast hebben (1 liter bouillon op 400gram droge rijst)

Oproep: Mocht u in Nederland of Belgie een supermarkt of toko vinden die paella rijst verkoopt, laat het ons weten!

info at tapasbonitas dot com


Spaanse Rijst

Hier is een voorbeeld van een paella rijst uit de Spaanse supermarkt waar we altijd erg lekkere paellas mee gemaakt hebben.


foto van La Fallera Extra paella rijst.

La Fallera Arroz Extra Paella Rijst


• Volgens de vertegenwoordigster van La Fallera is deze Arroz Extra rijst een Fonsa of Gleva.

• Altijd erg goede paella mee gemaakt, waarbij we een absorptiefactor 3.0 kunnen aanbevelen (1 liter bouillon op 330 gram droge rijst)

Spaanse Rijst - Menu Suggesties:

Foto van Paella Mixta - Een lekkere gemengde Paella Spaanse Rijst: Paella Mixta

Foto van Paella de Mar y Montana - Van de Zee en de Bergen! Spaanse Rijst: Paella de Mar y Montaña

Paella de la Casa - Paella van het Huis Spaanse Rijst: Paella de la Casa

Klik op dit Padilla Padilla bord voor mooie tapas recepten

Ontdek de Mooiste Tapas Recepten:

Tapas Bonitas HOMEGambas al Ajillo

Makkelijke Tapas van Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Makkelijke Tapas van Zalm, Ei en Mayonaise op Stokbrood

Mejillones a la Marinera

Paella de Mar y Montana

Cochifrito

Makkelijke Tapas van Dadels met Kaas en Spek

Patatas Bravas a la Javi

TAPASBARS EN RESTAURANTS