HOME | Tapas Recepten | Baskische Tapas | Paella | Ingredienten | Tapas Spanje | Tapas Belgie | Tapas Nederland | Links

Ansjovis: Boquerones of Anchoas?

Spaanse Tapas Ingredienten

Er bestaan wereldwijd meer dan 100 verschillende soorten Ansjovis en dit lekkere vette visje komt zowat in alle gematigde wateren voor. In Spanje heb je twee woorden voor Ansjovis: "Boquerones" en "Anchoas". Deze benamingen worden beide gebruikt, behalve dat voor Ansjovis uit blik eigenlijk enkel de naam Anchoa gebruikt wordt. (in het Catalaans "Anxova")

Boquerones Fritos, gebakken of gefrituurde ansjovis in de FEBO, Breda. Boquerones Fritos - Gebakken of Gefrituurde Ansjovis

In de Spaanse keuken is Ansjovis een niet weg te denken ingredient. Verse Ansjovis wordt gefrituurd of ingelegd in het zuur. Deze "Boquerones Fritos" en "Boquerones en Vinagre" zijn verrukkelijke tapas. En dan heb je natuurlijk de gezouten Ansjovis filets in blik of pot, die met hun krachtige smaak menig gerecht of pincho opleuken!

Onze Supporters:



Gezouten Ansjovis in Olie

Ansjovis uit blik, wie kent het niet? De visjes worden schoongemaakt en gepekeld. Na rijping gaan de filets in de olie en worden netjes ingeblikt. De beste kwaliteit gezouten Ansjovis ligt in echte olijfolie, maar die uit de "gewone" olie smaakt ook lang niet slecht.

Gezouten Ansjovis heeft een sterke, zoute, olieachtige en enigszins bittere vissmaak, en dient met enige terughoudendheid toegepast te worden. Als ik na openen van het blikje een stukje van een halve centimeter proef, dan ervaar ik een heerlijke smaaksensatie. Stop ik echter een hele Ansjovis filet van 10cm in mijn mond, dan slaat die smaaksensatie volledig om en vind ik het vies.

Gezouten Ansjovis wordt altijd gegeten in combinatie met iets anders en kan daarbij kleine wonderen verrichten. Mits goed gedoseerd werkt gezouten Ansjovis als een smaakversterker die het beste van het basis gerecht boven brengt zonder zelf op te vallen. Zoals met zo veel dingen in het leven, de kunst is om de juiste balans te vinden...

Anxoves de l'Escala Anxoves de l'Escala

Spaanse Ansjovis

In de Middellandse Zee wordt van oudsher veel Ansjovis gevangen, en het Catalaanse havenstadje l'Escala, dat tussen Barcelona en de Franse grens aan de Costa Brava ligt, heeft zich in de loop der tijd zo'n beetje ontwikkelt als het episch centrum van de Ansjovis conserven industrie in Spanje.

Foto van verse ansjovis. Verse Ansjovis

Een andere Ansjovis hotspot in Spanje is de provincie Cantabria, gelegen in het noordwesten van Spanje aan de Golf van Biskaje, waar in havenplaatsen als Santoña, Laredo en Castro Urdiales ook grote hoeveelheden Ansjovis aangevoerd en verwerkt worden.

Over het algemeen is de Spaanse Ansjovis in blik van zeer goede kwaliteit en niet te duur. Daarnaast is het een bevestiging van de Spaanse culinaire cultuur dat je in Spanje ook Ansjovis in blik kunt kopen van top kwaliteit, van top merken. Daar moet je weliswaar flink wat dieper voor in de buidel tasten, maar ook hier geldt: alle waren naar zijn geld.

Ansjovis Tapas Suggesties:

Baskische pintxo van met paprika gevulde ansjovis op stokbrood. Baskische Pintxos: Gebakken Ansjovis Gevuld met Paprika

Pintxos Chomin Pintxos Chomin: Zalm met Ei, Garnaal en Ansjovis op Stokbrood

Baskische pintxo van tonijn met ui en ansjovis op stokbrood. Baskische Pintxos: Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Baskische Tapa van Zalm met Roomkaas en Ansjovis op Stokbrood Baskische Pintxos: Zalm met Roomkaas en Ansjovis op Stokbrood

Rode Paprika met Ansjovis en Knoflook op Stokbrood Baskische Pintxos: Rode Paprika met Ansjovis en Knoflook op Stokbrood





Klik op dit Padilla Padilla bord voor mooie tapas recepten

Ontdek de Mooiste Tapas Recepten:

Tapas Bonitas HOME



Gambas al Ajillo

Makkelijke Tapas van Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Makkelijke Tapas van Zalm, Ei en Mayonaise op Stokbrood

Mejillones a la Marinera

Paella de Mar y Montana

Cochifrito

Makkelijke Tapas van Dadels met Kaas en Spek

Patatas Bravas a la Javi

TAPASBARS EN RESTAURANTS