HOME | Tapas Recepten | Baskische Tapas | Paella | Ingredienten | Tapas Spanje | Tapas Belgie | Tapas Nederland | Links

De Spaanse Dagindeling

Het Spaanse Ritme

U wist het waarschijnlijk zelf al, het Spaanse leven kent een ander ritme dan wat wij gewend zijn. U heeft vast wel eens in Spanje om twee uur 's middags voor gesloten winkels gestaan. En als je dan zo rond vier uur - na lang zoeken naar die ene winkel die 's middags niet gesloten is - best wel trek gekregen hebt, dan kom je er achter dat de restaurants net dicht zijn. . .

Als je in Spanje bent, om wat voor reden dan ook, dan loont het de moeite om te proberen je een beetje aan het Spaanse ritme aan te passen. Wij weten uit eigen ervaring dat je zo het leven in ieder geval een stuk aangenamer maakt.


Een Spaans Ontbijt

Spanjaarden ontbijten niet uitgebreid. Het ontbijt in Spanje bestaat vaak uit niet meer dan een paar mariakoekjes thuis, of even snel iets zoets in een bar of "cafetaria" onderweg naar het werk, meestal vergezeld door een flinke bak koffie met veel melk.Winkels Open in Spanje

Zo rond een uur of tien gaan de winkels open, en ze sluiten weer zo ergens tussen twaalf en twee. Na een lange middagpauze gaan ze ergens tussen vier en zes weer open, tot ze uiteindelijk ergens tussen acht en tien weer sluiten. Die tijden verschillen van plaats tot plaats, en vaak ook van winkel tot winkel. Hetzelfde geldt voor banken, museums en instellingen.


Tapas Tijd!   (Eerste Kans!)

De lunch is de hoofdmaaltijd van de dag en vindt plaats tussen zo tussen twee en vier uur 's middags. Gezien het lichte ontbijt is dat vrij laat. Om die lange periode tussen ontbijt en lunch te overbruggen hebben de Spanjaarden iets geniaals ontwikkeld: "Tapas!"

Tussen twaalf en twee staan de schalen met Tapas op de bar. Voordat de Spanjaarden ergens gaan lunchen schieten ze even de kroeg in voor een lekker drankje en een klein hapje. Dit is de eerste "Tapeo" van de dag.


Tapas Bar L'Arcada, Girona (Catalunya, zomer 2010). De tapas staan klaar in de koeling op de bar van Taverna L'Arcada te Girona (Catalunya, zomer 2010)


Siesta!

Na de lunch - de hoofdmaaltijd van de dag - wordt er gerust: de siesta. Daarna komt zo tussen vijf en zes de boel weer op gang. Musea en winkels, etc. gaan weer open, en je kunt er tot zeker een uur of acht of tien terecht.


Merienda - Het Tweede Ontbijt

De Spaanse dag bestaat dus eigenlijk uit twee dagen, en het is dus niet verwonderlijk dat het rond vijf of zes uur - na de siesta - weer tijd is voor de "Merienda": het tweede ontbijt, meestal koffie met wat zoetigheid.


Tapas Tijd!   (Tweede Kans!)

Vanaf een uur of zes of zeven is het weer "Tijd voor Tapas!" De Spanjaarden die op dit tijdstip niet hoeven te werken beginnen nu met flaneren. Ze kuieren wat, kijken wat, showen hun kinderen, maken hier en daar een praatje met vrienden en kennissen (of met een verdwaalde Guiri), lopen zo hier een daar een bar of restaurant binnen voor een drankje met een lekkere Tapa en nog een praatje, etc..


Het Diner in Spanje

Tegen tien uur is het dan eindelijk tijd voor het diner. Het diner in Spanje duurt tot een uur of twaalf en is in de regel niet zo uitgebreid als de lunch. En degenen die zich aan de Tapas vergrepen hebben slaan het diner over...


Het Spaanse Buitenleven

Het Spaanse leven speelt zich dus een paar uur later af dan wat wij in Belgie en Nederland gewend zijn. Het speelt zich ook meer buiten af. Alcohol en buiten de deur eten zijn in Spanje nog redelijk goedkoop, en een Spanjaard zit vaker in de bar of restaurant.

Daarbij dient opgemerkt te worden dat je slechts zelden een dronken Spanjaard tegen zult komen. Ze worden wel vrolijk en lollig, maar dronkenschap is niet gepast binnen de Spaanse cultuur.


Tapas Restaurants en Tapasbars per Land:

Klik op dit Padilla Padilla bord voor mooie tapas recepten

Ontdek de Mooiste Tapas Recepten:

Tapas Bonitas HOMEGambas al Ajillo

Makkelijke Tapas van Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Makkelijke Tapas van Zalm, Ei en Mayonaise op Stokbrood

Mejillones a la Marinera

Paella de Mar y Montana

Cochifrito

Makkelijke Tapas van Dadels met Kaas en Spek

Patatas Bravas a la Javi

TAPASBARS EN RESTAURANTS