HOME | Tapas Recepten | Baskische Tapas | Paella | Ingredienten | Tapas Spanje | Tapas Belgie | Tapas Nederland | Links

Cochifrito - Estofado de Cordero

Lekker Spaans Stoofvlees Recept

Op deze pagina geven wij u een recept voor een lekkere Spaanse stoofschotel van lamsvlees die in Spanje Cochifrito wordt genoemd. Hoewel wij in de eerste plaats een tapas kookboek zijn, hebben we hier ook aandacht voor de Spaanse keuken en lekker eten in het algemeen. Zo'n Spaanse Estofado de Cordero hoort daar absoluut bij.

We krijgen hier bij Tapas Bonitas van onze lezers regelmatig verzoeken om recepten voor "Estofados", en wij hopen dat u aan dit Spaans stoofvlees recept even veel plezier en smaak beleeft als wij zelf!

Cochifrito de Cordero Cochifrito de Cordero

Cochifrito Recept: Ingedienten; Bereidingswijze; Koken in Aardewerk?


Cochifrito - Een Spaanse Keuken Traditie

Een Cochifrito (of Cuchifrito) is een traditionele Spaanse stoofschotel van lamsvlees of geitenvlees, waaraan ook wat varkensvlees of spek aan toegevoegd kan zijn.

Er bestaan duizenden varianten van dit mooie estofado recept. Mogelijke smaakmakers zijn, onder andere: citroensap of azijn, ui, knoflook, paprika, peterselie, rozemarijn, laurier, munt, peper.




Cochifrito Ingredienten

Er bestaan in de Spaanse keuken vele variaties op het Cochifrito recept. Wij gebruiken voor deze lamsstoofschotel de volgende ingredienten:

(Als hoofdgerecht voor 4 personen)

3 pond
4-8 eetlepels
 
1 flinke
6-8 teentjes
1
2 eetlepels
1/2 kopje
2 theelepels
naar smaak:
2
litertje
Lamsvlees, in stukken, liefst met bot;
Olijfolie, de gewone gele om in te bakken;
                (en liefst Spaanse, natuurlijk)
Ui, in stukken;
Knoflook, in schijfjes;
Rode Paprika, in stukjes;
Paprikapoeder, mild;
Peterselie, fijngehakt;
Zwarte Peper, vers gemalen;
Zeezout;
Citroenen, het uitgeperste sap;
Water, kokend heet, om aan te vullen;

Foto van Lamsschouder in stukken van 5 tot 6cm. Wij hebben deze lamsschouder gekocht bij onze vriendelijke Turkse slager die het met genoegen in stukken van 5 tot 6cm gezaagd en gesneden heeft.



Cochifrito Bereidingswijze

De bereiding van dit Cochifrito recept is vrij eenvoudig. (aan de basis is het eigenlijk hetzelfde als een goede hachee ;-)

Koken in Aardewerk? U kunt voor dit lekkere stoofvlees elke goede braadpan gebruiken, maar het gaat helemaal fantastisch in zo'n typisch Spaanse pan van aardewerk.

Wij hebben het vlees eerst goed afgespoeld onder koud stromend water waarbij we alle eventuele losse stukjes en gruis verwijderd hebben; Daarna het vlees goed droogdeppen met keukenpapier en een kwartiertje na laten drogen;

Braad het vlees aan in de olijfolie; Wij doen dit in twee partijen zodat het vlees de bodem van de pan goed raakt en eerder bruin wordt; Dit aanbraden van vlees in olijfolie kan spetteren, dus hou het deksel van de pan bij de hand;

Foto van Spaans stoofvlees bereiding. Koken in Aardewerk - Bereiding van stoofvlees in een Olla de Barro

Na het aanbraden van het vlees hebben we de ui, knoflook en paprika vijf minuten mee gefruit;

Voeg het paprikapoeder en de fijngehakte peterselie toe, breng op smaak met peper en zout, en schep even goed door;

Foto van bereiding van Cochifrito.

Laat het paprikapoeder en peterselie even lekker meefruiten, voeg het citroensap toe, schep het mengsel nog eens goed door in de pan;

Voeg kokend heet water toe tot het vlees net onder staat, schep even goed door;

Foto van Cochifrito bereiding.

Breng de Cochifrito rustig aan de kook, temper daarna het vuur tot de stoof rustig staat te pruttelen;

Gebruik een schuimspaan om het teveel aan schuim van het oppervlak te verwijderen;

Cochifrito en Olla de Barro. Hoe meer de botten uit het vlees steken, hoe gaarder het vlees is.

Laat de stoofschotel met het deksel er af in anderhalf tot twee uur rustig gaar stoven tot het vocht grotendeels ingedampt is;

Roer af en toe de bodem los en voeg eventueel wat warm water toe als u de stoofschotel te droog vindt worden;


¡Buen Provecho!

Deze Cochifrito de Cordero combineert goed met witte rijst en een lekkere frisse salade!

Lekker in winter en zomer!



Koken in Aardewerk

Op de fotos op deze pagina stoven we de Cochifrito in een typisch Spaanse aardewerk pan, in het Spaans "Olla de Barro" ("pan van aardewerk").

Koken in aardewerk gaat fantastisch. De steen geeft de warmte rustig en geleidelijk door, verdeelt de hitte goed over de bodem, en het glazuur bakt nauwelijks aan. En op de een of andere manier lijkt het aardewerk het eten ook nog eens extra lekker te maken!

Olla de Barro - Spaanse Pan van Aardewerk Olla de Barro

Deze gezellige aardewerk pan kochten wij in Spanje.

Tip: Zet de aardewerk pan voor elk gebruik even een half uurtje in een grote koekenpan met een centimeter water zodat de niet geglazuurde bodem van de pan zich vol kan zuigen. Intussen kunt u de ui en andere ingredienten snijden en voorbereiden.

Tip: Na gebruik de pan liefst met de hand afwassen, goed afspoelen en drogen. Bewaar uw Spaans aardewerk op een droge en goed geventileerde plaats zodat het kan ademen.

Tip: Heeft u (nog) geen aardewerk pan, geen nood, vlees stoven gaat uiteraard ook uitstekend in een goede metalen braadpan!






Klik op dit Padilla Padilla bord voor mooie tapas recepten!

Nóg Meer Mooie Tapas Recepten:

Tapas Bonitas HOME



Gambas al Ajillo

Makkelijke Tapas van Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Makkelijke Tapas van Zalm, Ei en Mayonaise op Stokbrood

Mejillones a la Marinera

Paella de Mar y Montana

Cochifrito

Makkelijke Tapas van Dadels met Kaas en Spek

Patatas Bravas a la Javi

TAPASBARS EN RESTAURANTS