HOME | Tapas Recepten | Baskische Tapas | Paella | Ingredienten | Tapas Spanje | Tapas Belgie | Tapas Nederland | Links

Traditionele Paella Maken

Thuis een Echte Paella Maken - Geen Kunst!

De paella is oorspronkelijk een Valenciaans gerecht. In het achterland van de provincie Valencia - waar al sinds de achtste eeuw rijst verbouwd wordt - maakten de landarbeiders het vroeger in het veld, boven een houtvuurtje, met de paella pan of aardewerk schaal rustend op een paar flinke stenen.

Als u geen echte paella pan heeft, kunt u gerust een grote koekenpan gebruiken. En als u het lastig vindt om een houtvuurtje te stoken in de keuken... gebruik gerust uw kookplaat!

Paella met Garnalen en Kip. Paella met Kip en Garnalen - Voorbeeld van een traditionele Paella



De Traditionele Paella Bereidingswijze: Alles Vers!

Deze manier van Paella bereiding komt het dichtste bij de oorspronkelijke paella en is het meest authentiek.

Verse sofrito van ui, knoflook en tomaat in olijfolie. Verse sofrito van ui, knoflook en tomaat in olijfolie

De sofrito van ui, knoflook, tomaat en olijfolie wordt vers in de pan gemaakt. Vervolgens wordt de bouillon op smaak gemaakt met uw eigen mengsel van saffraan en kruiden zoals rozemarijn, thym en peterselie.

Onze Supporters:


Het Authentieke Spaanse Paella Recept?

Wij hebben hier in de keuken jarenlang paella gemaakt op basis van die speciale kruidenzakjes die je in Spanje in de supermarkt koopt en die je simpelweg aan de bouillon toevoegt voordat die bij de rijst gaat. Niets mis mee. Alles zit er in, ook de gele kleurstof, en we hebben jarenlang heerlijke paella gegeten.

Echter, op een gegeven moment zijn we tijdens onze reizen door Spanje tot het besef gekomen dat de allerlekkerste Paellas die we voorgezet kregen eigenlijk helemaal niet zo knalgeel waren en nooit zo'n "mooie droge korrel" hadden als wat we thuis gewend waren...

Dus zijn we op zoek gegaan naar het echte paella recept. Zonder dat zakje met kruiden, dus.




Authentieke Paella - Basisrecept

Bij het zoeken naar het authentieke Spaanse Paella recept zijn we er achter gekomen dat er minstens enkele tientallen van die authentieke recepten bestaan. Waar ze echter allemaal op neer komen is dat eerst een bouillon gemaakt wordt waarin vervolgens de rijst gekookt wordt.

Het basisrecept van de Spaanse Paella dat wij hier bij Tapas Bonitas hanteren gaat als volgt:

Garnalen, schaaldieren en stukjes vlees in olijfolie aanbraden, vervolgens uit de pan nemen en bewaren;

 

De overgebleven jus vormt de basis voor een lekkere bouillon waarin straks de rijst gekookt wordt;

Ui, knoflook en tomaat in de overgebleven jus fruiten, eventueel wat olijfolie toevoegen;

 

Dit mengsel van gefruite ui, knoflook en tomaat wordt in Spanje "sofrito" genoemd;

De rijst wordt even met de sofrito meegefruit, goed doorscheppen;

Stukjes stevige groente (spercieboon, snijboon, erwt en/of witte boon) toevoegen een meefruiten, goed doorscheppen;

Stukjes vlees gaan terug in de pan, goed doorscheppen;

Kwetsbare ingredienten (zoals stukjes vis) worden toegevoegd, voorzichtig doorscheppen;

 

Let op: hierna wordt er niet meer in de massa geroerd;

Afgepaste hoeveelheid bouillon aan de rijst toevoegen;

Met of in de bouillon: gele kleurstof (meestal safraan, curcuma kan ook);

Met of in de bouillon: kruiden (peterselie, rozemarijn en/of thijm);

Proef de bouillon, voeg eventueel zout naar smaak toe ("rectificar el sal");

Garnalen en schaaldieren worden verdeeld boven op de massa in de pan;

Zes tot acht minuten koken op tamelijk hoog vuur;

Tien tot twaalf minuten koken op tamelijk laag vuur, of in de oven;

 

Let op: de rijst heeft in totaal ongeveer vijftien tot twintig minuten nodig om te garen, en heeft liefst een lichte "beet";

Twee tot drie minuten rusten onder een krant;

Besprenkelen met fijngehakte verse peterselie en garneren met stukjes citroen;

¡Buen Provecho!





Traditionele Paella Recepten

Een voorbeeld van een paella recept volgens de traditionele methode:

Foto van Paella met Kip en Garnalen Spaanse Rijst: Paella met Kip en Garnalen

Foto van Paella Valenciana in de stijl van Luis Spaanse Rijst: Paella Valenciana - Al Estilo de Luis







Klik op dit Padilla Padilla bord voor mooie tapas recepten

Ontdek de Mooiste Tapas Recepten:

Tapas Bonitas HOME



Gambas al Ajillo

Makkelijke Tapas van Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Makkelijke Tapas van Zalm, Ei en Mayonaise op Stokbrood

Mejillones a la Marinera

Paella de Mar y Montana

Cochifrito

Makkelijke Tapas van Dadels met Kaas en Spek

Patatas Bravas a la Javi

TAPASBARS EN RESTAURANTS