HOME | Tapas Recepten | Baskische Tapas | Paella | Ingredienten | Tapas Spanje | Tapas Belgie | Tapas Nederland | Links

Paella met Kip en Garnalen

Paella con Pollo y Gambas

Als u nog nooit een echte Spaanse paella gemaakt heeft dan is dit makkelijke en lekkere kip en garnalen met rijst recept een goede starter. Dit paella recept vraagt namelijk relatief weinig voorbereiding, en we gebruiken alleen ingredienten die in Nederland en Belgie gewoon in de supermarkt of toko te koop zijn: ui, knoflook, tomaat, peterselie, rozemarijn, olijfolie, saffraan, bouillon, rijst, citroen, en wat vlees en vis.

"Paella con Pollo y Gambas" betekent "Paella met Kip en Garnalen". De vulling van deze paella bestaat uit kippenboutjes, grote garnalen, wat stukjes vis, stukjes snijboon en reepjes verse paprika.

Spaanse Paella met Kip en Garnalen: Ingedienten; Bereidingswijze;

Paella met Kip en Garnalen. Paella con Pollo y Gambas - Paella met Kip en Garnalen

Onze Supporters:




Paella Ingredienten

Voor dit paella recept hebben wij de volgende ingredienten gebruikt:

(als maaltijd voor 3 personen, als tapa voor 8 tot 10 personen)

200 gram
1 middelgrote
halve bol
1 flinke
6 eetlepels
300 cc
300 cc
flinke pluk
3 eetlepels
1 eetlepel
Paella rijst *);
Zoete Witte Ui, gesnipperd;
Knoflook, fijn gesnipperd;
Vleestomaat, in blokjes;
Olijfolie, om te bakken, dus geen Virgen Extra;
Visbouillon *);
Kippenbouillon *);
Safraan **);
Rozemarijn, vers, fijngehakt;
Peterselie, vers, fijngehakt;

Paella Ingredienten.


Bijkomende Paella Ingredienten

Om de paella extra lekker te maken: bijkomende ingredienten, ongeveer 800 tot 900 gram vlees, vis en groenten: ***)

8
200 gram
12 - 16
150 gram
150 gram
1
Kippenboutjes ****) (onderarmpjes);
verse Vis, in blokjes;
Gamba's ****), rauw, gepeld (maar liefst met staartje);
Paprika, vers, in reepjes;
Snijbonen, vers, in stukjes;
Citroen, in acht partjes gesneden, pitten verwijderd;

Opmerkingen:

*)  

Voor een succesvolle paella is de verhouding tussen de hoeveelheden rijst en vocht erg belangrijk.

Bij deze paella gebruiken we een verhouding van 3 delen bouillon op 1 deel droge rijst

Voor de gemiddelde paella rijst hanteren we als vuistregel 1 ons rijst en 2.5 ons vocht (factor 2.5), maar het beste is om de aanwijzingen op de verpakking te volgen. (voor Arroz Bomba geldt bijvoorbeeld een factor 3 tot 5, afhankelijk van de herkomst)

**)  

Saffraan is het klassieke ingredient die de Paella Valenciana geel kleurt. Als alternatief zou u ook kurkuma (geelwortel) kunnen gebruiken, een specerij die nog bepaalde voordelen voor de gezondheid heeft ook!

***)  

Bovenstaande lijst omvat de extra ingredienten die wij hebben toegepast in de Paella die op de foto's afgebeeld staat. Dit is echter slechts een voorbeeld.

Andere ingredienten die u toe kunt passen - en die ook in Spanje in de diverse paella recepten toegepast worden - zijn bijvoorbeeld stukjes chorizo, stukjes konijn, escargots, jacobsschelpen, inktvisringen, tuinbonen, grote witte bonen, stukjes bloemkool, etc.

****)  

Als u deze paella als tapa wil presenteren, pas dan het aantal kippenboutjes en garnalen aan zodat u er voor elke portie eentje hebt. (als het op het aantal garnalen op hun bordje aankomt, dan kunnen mensen onverwacht kritisch voor de dag komen... ;o)


Paella Recept




Paella Bereiding

De bereiding van deze mooie Spaanse Paella is vrij eenvoudig:

Bereid alle ingredienten voor en zet ze op een rijtje klaar zodat u ze tijdens de bereiding van de paella voor het grijpen heeft en u - in uw enthousiasme - niets vergeet of over het hoofd ziet;

Verwarm de oven voor op 220 graden celsius; (dit paella recept kan ook zonder oven, zie alternatief hier onder)

Maak de bouillon (50/50 visbouillon en kippenbouillon), voeg er de safraan en de fijngehakte rozemarijn aan toe, kook nog even goed door, en hou warm, klaar voor gebruik;

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een paella of een koekenpan en bak de stukjes kip even aan, haal ze uit de pan, hou warm, klaar voor gebruik;

Verhit de resterende olijfolie in de paella of koekenpan en fruit de gesnipperde ui op matig vuur onder voortdurend roeren tot ze glazig begint te worden;

Ui fruiten.

Voeg de gesnipperde knoflook toe en fruit even mee;

Voeg de stukjes tomaat toe en bak het ui met knoflook en tomaat mengsel op matig vuur een paar minuten tot de tomaat zacht is;

Verse sofrito van ui, knoflook en tomaat in olijfolie.
U heeft nu een verse sofrito gemaakt

Voeg de rijst toe, en schep een paar keer goed om zodat de nog droge rijstkorrels even lekker mee fruiten in de sofrito;

Paella bereiding: rijst toegevoegd aan de sofrito.

Rijst meefruiten bij de bereiding van de paella.

Voeg de reepjes paprika en stukjes snijboon toe, schep nog even om zodat de paprika en snijbonen goed in de rijst zitten;

Breng intussen de bouillon nog even aan de kook, en voeg toe aan de rijst;

Voeg de kippenboutjes en stukjes vis toe, duw ze met de achterkant van een vork of lepel een voor een in de bouillon zodat ze goed tussen de rijst zitten;

Paella gevuld met kip, vis en garnalen.

De garnalen leggen we boven op het mengsel;

Controleer of de bouillon zout genoeg is; Voeg eventueel zout naar smaak toe;

Laat de paella een minuut of 8 tot 10 koken op tamelijk hoog vuur; Hierbij wordt niet meer geroerd;

Verschuif tijdens het koken op hoog vuur de pan eventueel een paar keer boven de gasvlam zodat de paella gelijkmatiger gaart;

Als u meent dat het vocht te snel verdampt, leg dan een deksel op de pan, of dek de pan af met aluminium folie;

Over het Bodemkorstje. . .

Let Op: Als de Paella eenmaal samengesteld is en op het vuur staat, dan wordt er niet meer geroerd.

De rijst onder in de pan mag best een beetje aanbraden aan de bodem, dat zie je namelijk in Spanje ook vaak. Veel Spanjaarden zijn dol op dat lekkere krokante donkerbruine bodemkorstje!

De kunst hierbij is natuurlijk om de warmte van het vuur zo goed mogelijk te spreiden onder de bodem van de pan zodat de rijst niet al te erg aanbrandt.



Paella bakken op het vuur.

Na een minuut of 8 tot 10 koken op tamelijk hoog vuur, plaatst u de paella zonder deksel in een op 220 graden voorverwarmde oven. Laat hem daar nog een minuut of 8 tot 10 doorgaren;

Paella in de oven.

Uw Keuze: Oven of Fornuis?

Als u geen oven ter beschikking heeft, of als uw pan niet in de oven past, dek de pan dan af met een deksel of met aluminium folie en laat de paella nog 8 tot 10 minuten op het fornuis garen op laag tot middelhoog vuur;



Haal de paella uit de oven en laat hem nog een paar minuten afgedekt nagaren (Dit gaat natuurlijk het beste onder een Spaanse krant, maar mocht u die niet hebben dan is de Gazet of de Telegraaf ook goed! ;o);

Paella onder de krant.

Garneer de Paella met wat vers gesnipperde peterselie, een takje rozemarijn, en de stukjes citroen;

Paella met Garnalen en Kip.

¡Buen Provecho!

Paella met Kip en Garnalen.

Serveer de paella als maaltijd in de pan op tafel, of voor iedereen apart als tapa op een schoteltje.

Muy rico!


Paella Thuis of op de Camping!

De paella is oorspronkelijk een Valenciaans gerecht. In het achterland van de provincie Valencia - waar al sinds de achtste eeuw rijst verbouwd wordt - maakten de landarbeiders het vroeger in het veld, boven een houtvuurtje, met de paella pan of aardewerk schaal rustend op een paar flinke stenen.

Als u geen echte paella pan heeft, kunt u gerust een grote koekenpan gebruiken. En als u het lastig vindt om een houtvuurtje te stoken in de keuken... gebruik gerust uw kookplaat!

Het streven van Tapas Bonitas is om u thuis of op de camping een echte Spaanse paella te laten maken - met de authentieke Spaanse smaak - en met gebruik van ingredienten die in Nederland en Belgie gewoon in de supermarkt of toko te koop zijn.

Op die manier brengen we samen het zonnige Spanje een beetje dichterbij!

Paella Recept



Nog Meer Paella Recepten?

Alle Paella Recepten van Tapas Bonitas op een rijtje:





Klik op dit Padilla Padilla bord voor mooie tapas recepten

Ontdek de Mooiste Tapas Recepten:

Tapas Bonitas HOME



Gambas al Ajillo

Makkelijke Tapas van Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Makkelijke Tapas van Zalm, Ei en Mayonaise op Stokbrood

Mejillones a la Marinera

Paella de Mar y Montana

Cochifrito

Makkelijke Tapas van Dadels met Kaas en Spek

Patatas Bravas a la Javi

TAPASBARS EN RESTAURANTS