HOME | Tapas Recepten | Baskische Tapas | Paella | Ingredienten | Tapas Spanje | Tapas Belgie | Tapas Nederland | Links

Paella Mixta

Paella met Groenten, Vlees en Vis

Dit lekkere Spaanse rijst recept heet Paella Mixta, wat - u raadt het al - "Gemengde Paella" betekent. Dit is een echte authentieke Spaanse paella met gebruik van ingredienten die in Nederland en Belgie gewoon te koop zijn: ui, knoflook, tomaat, peterselie, olijfolie, saffraan, bouillon, en rijst.

Daar voegt u vervolgens de extra ingredienten aan toe die de paella haar naam geven: vlees, vis en groenten. In dit geval bestaat de vulling uit kippenboutjes, stukjes worst, grote garnalen, mosselen, vis, paprika en stukjes snijboon.

Paella Mixta: Ingedienten; Bereidingswijze;

Paella Mixta. Paella Mixta - een mooie Spaanse paella!

Onze Supporters:




Paella Mixta


Paella Mixta Ingredienten

Voor dit lekkere paella recept hebben wij de volgende ingredienten gebruikt:

(als maaltijd voor 4 personen, als tapa voor 12 tot 16 personen)

400 gram
4 eetlepels
1 eetlepel
4 eetlepels
500 cc
500 cc
pluk
1 eetlepel
Paella rijst *);
Sofrito (vooraf gemaakt);
Aceite de Ajo y Perejil (vooraf gemaakt)(optie);
Olijfolie, om te bakken, dus geen Virgen Extra;
Visbouillon *);
Kippenbouillon *);
Safraan **);
Peterselie, fijngehakt;


Bijkomende ingredienten, ongeveer een kilo vlees, vis en groenten: ***)

8
200 gram
200 gram
16
16
1
200 gram
Optie:
Kippenboutjes ****) (bovenarmpjes);
Varkensworst;
Kabeljauw, in blokjes;
Gamba's ****), rauw, gepeld (maar liefst met staartje);
Mosselen, gestoomd, bovenste schelp verwijderd;
Paprika, in reepjes;
Snijbonen, in stukjes;
Citroen of Limoen, in vieren gesneden;


Opmerkingen:

*)  

Voor een succesvolle paella is de verhouding tussen de hoeveelheden rijst en vocht erg belangrijk.

Voor de gemiddelde paella rijst hanteren we als vuistregel 1 ons rijst en 2.5 ons vocht (factor 2.5), maar het beste is om de aanwijzingen op de verpakking te volgen. (voor Arroz Bomba geldt bijvoorbeeld een factor 3 tot 5, afhankelijk van de herkomst)

**)  

Saffraan is het klassieke ingredient die de Paella Valenciana geel kleurt. Als alternatief zou u ook kurkuma (geelwortel) kunnen gebruiken, een specerij die nog bepaalde voordelen voor de gezondheid heeft ook!

***)  

Bovenstaande lijst omvat de extra ingredienten die wij hebben toegepast in deze Paella Mixta die op de foto's afgebeeld staat. Dit is echter slechts een voorbeeld.

Andere ingredienten die u toe kunt passen - en die ook in Spanje in de diverse paella recepten toegepast worden - zijn bijvoorbeeld stukjes chorizo, stukjes konijn, escargots, jacobsschelpen, inktvisringen, stukjes vis, tuinbonen, grote witte bonen, stukjes bloemkool, etc.

****)  

Als u deze paella als tapa wil presenteren, pas dan het aantal kippenboutjes en garnalen aan zodat u er voor elke portie eentje hebt. (als het op het aantal garnalen op hun bordje aankomt, dan kunnen mensen onverwacht kritisch voor de dag komen... ;o)


Foto van Sofrito: Spaanse Basis Saus van Ui met Tomaat en Knoflook. Spaanse Basis Saus: Sofrito van Ui met Tomaat en Knoflook

Foto van Aceite de Ajo y Perejil: Olijfolie met Knoflook en Peterselie. Spaanse Basis Saus: Aceite de Ajo y Perejil  (Olie + Knoflook + Peterselie)



Paella Mixta


Paella Mixta Bereidingswijze

De bereiding van deze lekkere Spaanse paella is vrij eenvoudig:

Stoom de Mosselen, haal de bovenste schaal er af, hou ze klaar voor gebruik;

Bereid alle ingredienten voor en zet ze op een rijtje klaar zodat u ze tijdens de bereiding van de paella voor het grijpen heeft en u - in uw enthousiasme - niets vergeet of over het hoofd ziet;

Verwarm de oven voor op 220 graden celsius; (dit paella recept kan ook zonder oven, zie alternatief hier onder)

Maak de visbouillon en kippenbouillon, voeg er de safraan aan toe, roer goed door, en hou warm, klaar voor gebruik;

Verhit de olijfolie in de pan;

Bak de kip en varkensworst even aan in een koekenpan of braadpan, kan ook meteen in de paella pan, en snij daarna de worst in stukjes, hou warm;

Verhit de paella pan en fruit de Sofrito. Voeg eventueel een scheut Aceite de Ajo y Perejil toe (voor een extra speciale smaak!);

Voeg de rijst toe, en schep een paar keer goed om zodat de nog droge rijstkorrels even lekker mee fruiten in de sofrito en de kruidenolie;

Voeg de reepjes paprika en stukjes snijboon toe, schep nog even voorzichtig om zodat de paprika en snijbonen goed in de rijst zitten;

Breng intussen de bouillon nog even aan de kook, en voeg toe aan de rijst;

Voeg de kippenboutjes en stukjes worst toe, schep nog even voorzichtig om zodat ze wat dieper tussen de rijst en groenten komen te zitten;

De stukjes vis duwen we met de achterkant van een vork of lepel een voor een in de bouillon zodat ze net als de kip en de worst goed tussen de rijst zitten;

De garnalen leggen we boven op het mengsel;

De mosselen steken we half in het mengsel;

Paella Mixta tijdens de bereiding. Onze Paella Mixta bij aanvang van het koken op het fornuis...

Controleer of de bouillon zout genoeg is; Voeg eventueel zout naar smaak toe;

Laat de paella een minuut of 8 koken op tamelijk hoog vuur; Hierbij wordt niet meer geroerd (de rijst onder in de pan mag namelijk best een beetje aanbraden aan de bodem);

Als u meent dat het vocht te snel verdampt, leg dan een deksel op de pan;

Paella Mixta in de oven. Onze Paella Mixta in de oven. Zoals u ziet heeft de rijst inmiddels al aardig wat van de bouillon opgenomen.

Plaats de paella zonder deksel in een op 220 graden voorverwarmde oven, en laat hem daar nog een minuut of 8 tot 10 doorgaren;
Alternatief: als u geen oven ter beschikking heeft, of als uw pan niet in de oven past, dek de pan dan af met een deksel of met aluminium folie en laat de paella nog 8 of 10 minuten garen op laag tot middelhoog vuur;

Paella Mixta in de oven. Onze Paella Mixta na een minuut of tien doorgaren in de oven

Haal de paella uit de oven en laat hem nog een paar minuten afgedekt nagaren (Dit gaat natuurlijk het beste onder een Spaanse krant, maar mocht u die niet hebben dan is de Gazet of de Telegraaf ook goed! ;o);

Garneer de Paella Mixta met wat vers gesnipperde peterselie;

Paella Mixta. Paella Mixta

¡Buen Provecho!

Serveer de paella als maaltijd in de pan op tafel, of voor iedereen apart als tapa op een schoteltje.

Geef er lekker wat stukjes limoen of citroen bij. Muy rico!




Paella Thuis of op de Camping!

De paella is oorspronkelijk een Valenciaans gerecht. In het achterland van de provincie Valencia - waar al sinds de achtste eeuw rijst verbouwd wordt - maakten de landarbeiders het vroeger in het veld, boven een houtvuurtje, met de paella pan of aardewerk schaal rustend op een paar flinke stenen.

Als u geen echte paella pan heeft, kunt u gerust een grote koekenpan gebruiken. En als u het lastig vindt om een houtvuurtje te stoken in de keuken... gebruik gerust uw kookplaat!

Het streven van Tapas Bonitas is om u thuis of op de camping een echte Spaanse paella te laten maken - met de authentieke Spaanse smaak - en met gebruik van ingredienten die in Nederland en Belgie gewoon in de supermarkt of toko te koop zijn.

Op die manier brengen we samen het zonnige Spanje een beetje dichterbij!

Foto van Paella Mixta.



Nog Meer Paella Recepten?

Alle Paella Recepten van Tapas Bonitas op een rijtje:





Klik op dit Padilla Padilla bord voor mooie tapas recepten

Ontdek de Mooiste Tapas Recepten:

Tapas Bonitas HOME



Gambas al Ajillo

Makkelijke Tapas van Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Makkelijke Tapas van Zalm, Ei en Mayonaise op Stokbrood

Mejillones a la Marinera

Paella de Mar y Montana

Cochifrito

Makkelijke Tapas van Dadels met Kaas en Spek

Patatas Bravas a la Javi

TAPASBARS EN RESTAURANTS