HOME | Tapas Recepten | Baskische Tapas | Paella | Ingredienten | Tapas Spanje | Tapas Belgie | Tapas Nederland | Links

Zelf Paella Maken met Tapas Bonitas

Het streven van Tapas Bonitas is om u thuis of op de camping een echte Spaanse Paella te laten maken - met de authentieke Spaanse smaak - en met gebruik van ingredienten die in Nederland en Belgie gewoon in de supermarkt of toko te koop zijn. Een kwestie van weten!

Op die manier brengen we samen het zonnige Spanje een beetje dichterbij!

Paella met Garnalen en Kip.Paella Bereidingswijze - De Opties op een Rijtje

Er zijn verschillende manieren om Paella te maken, die in de kern van de zaak eigenlijk allemaal op hetzelfde principe neerkomen: De rijst wordt samen met de andere ingredienten gekookt in een bouillon.

Op deze pagina leggen wij u uit wat volgens ons de basis van een goede paella is en wat in hoofdlijnen de mogelijkheden zijn om daar invulling aan te geven.

  Paella - Basisrecept;

  Variant 1:   De Traditionele Paella Bereidingswijze;

  Variant 2:   De Restaurant Methode;

  Kruidenzakje?

  De Pan: Paella of Paellera?   Of gewoon de Koekenpan?

  Paella in de Koekenpan?Thuis een Goede Paella Maken - Geen Kunst!

De paella is oorspronkelijk een Valenciaans gerecht. In het achterland van de provincie Valencia - waar al sinds de achtste eeuw rijst verbouwd wordt - maakten de landarbeiders het vroeger in het veld, boven een houtvuurtje, met de paella pan of aardewerk schaal rustend op een paar flinke stenen.

Als u geen echte paella pan heeft, kunt u gerust een grote koekenpan gebruiken. En als u het lastig vindt om een houtvuurtje te stoken in de keuken... gebruik gerust uw kookplaat!

PaellaPaella Basisrecept

Het basisrecept van de Spaanse paella gaat als volgt:

• Maak een lekkere bouillon met saffraan en andere kruiden;

• Maak een Sofrito van ui, knoflook en tomaat;

• Fruit de droge rijst even mee met de Sofrito;

• Voeg de extra ingredienten toe (vlees, vis, groente);

• Voeg de bouillon toe aan de rijst;

• Het zoutgehalte corrigeren ("rectificar el sal");

• Acht tot tien minuten koken op tamelijk hoog vuur;

• Acht tot tien minuten koken op tamelijk laag vuur, of in de oven;

• Twee tot drie minuten rusten onder een krant;

¡Buen Provecho!

Manier 1 - De Traditionele Bereidingswijze

Traditionele Keuken: Alles Vers!

Deze manier van koken komt het dichtste bij de oorspronkelijke bereiding van paella - in het open veld - en is het meest authentiek.

Verse sofrito van ui, knoflook en tomaat in olijfolie.

De sofrito van ui, knoflook, tomaat en olijfolie wordt vers in de pan gemaakt. Vervolgens wordt de bouillon op smaak gemaakt met uw eigen mengsel van saffraan en verse rozemarijn, thym en peterselie. (... Lees meer over de traditionele Paella)Manier 2 - De Restaurant Methode

Alta Cocina: Snelle Bereiding en Toch Goed!

Deze manier wordt in goede Spaanse restaurants toegepast, en als u vaak paella maakt dan kunnen wij u deze methode van harte aanbevelen!

De sofrito - die als basis van de paella dient - wordt van te voren gemaakt, al dan niet samen met een kruidenolie.

Foto van Sofrito: Spaanse Basis Saus van Ui met Tomaat en Knoflook. Spaanse Basis Saus: Sofrito van Ui met Tomaat en Knoflook

Foto van Aceite de Ajo y Perejil: Olijfolie met Knoflook en Peterselie. Spaanse Basis Saus: Aceite de Ajo y Perejil  (Olie + Knoflook + Peterselie)

Het maken van een flinke hoeveelheid sofrito en peterselie-olie kost even wat tijd en moeite, maar de uiteindelijke bereiding van de paella - terwijl uw gasten aan tafel zitten te wachten - gaat hierdoor sneller en eenvoudiger dan bij de traditionele bereidingswijze hier boven. (... Lees meer over de Restaurant Paella)Het Kruidenzakje:
Het makkelijke alternatief voor verse kruiden en saffraan

Voordat wij overstapten op bovenstaande methodes 1 en 2 hebben wij hier thuis jarenlang paella gemaakt met van die kant en klare zakjes kruiden uit de Spaanse supermarkt, en die paella's waren helemaal niet verkeerd!

Ons advies: volg de aanwijzingen op het pakje en geniet er van!

De Pan: Paella of Paellera

Photo of Paella Pan named a Paella or Paellera.

De paella pan op de foto boven is een echte Spaanse "paella" of "paellera". Deze paelleras zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Deze heeft een diameter van 28cm, geschikt voor een paella voor 2 tot 3 personen.

Door de ronde oren past de paellera gemakkelijk in de oven en dat is best wel handig. Nadat we in deze pan de paella eerst op hoog vuur een minuut of acht flink opgestookt hebben, gaat de pan daarna in de oven waar we de paella nog eens 8 minuten laten doorgaren tot ze perfect is.

Als alternatief kunt u de paella ook laten doorgaren op het fornuis, afgedekt, en op laag tot middelhoog vuur, zoals hier onder bij de bereidingswijze is aangegeven.

Paella in de Koekenpan - No Problema!

Voordat wij een echte paella pan hadden ("paella" of "paellera"), hebben we jarenlang paellas in de koekenpan gemaakt, en dat gaat in feite prima.

Het is wel zo dat je een koekenpan niet zo gemakkelijk in de oven kunt zetten, dus zul je de paella op het fornuis moeten laten doorgaren. Doorgaren op de gas of kookplaat kan, is ook traditioneel, maar zorg dat je de pan tijdens het doorgaren goed afdekt met aluminium folie of een deksel. Als je het vuur onder controle houdt dan krijg je nog steeds een goede paella, en mocht er een korstje op de bodem zitten: waarschijnlijk is dat korstje het lekkerste van de hele Paella!

Foto van Paella in de Koekenpan! Paella in de koekenpan - het kan prima!

Klik op dit Padilla Padilla bord voor mooie tapas recepten

Ontdek de Mooiste Tapas Recepten:

Tapas Bonitas HOMEGambas al Ajillo

Makkelijke Tapas van Tonijn met Ui en Ansjovis op Stokbrood

Makkelijke Tapas van Zalm, Ei en Mayonaise op Stokbrood

Mejillones a la Marinera

Paella de Mar y Montana

Cochifrito

Makkelijke Tapas van Dadels met Kaas en Spek

Patatas Bravas a la Javi

TAPASBARS EN RESTAURANTS